October 5, 2020
Για 30ο διαδοχικό έτος, το MEDASSET συμμετείχε στην Ετήσια Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Στρασβούργο, 27-30 Νοεμβρίου 2018). Στη συνάντηση παρουσιάσαμε ευρήματα για την κατάσταση σημαντικών παραλιών ωοτοκίας, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας και καταθέσαμε προτάσεις για τη βελτίωση του καθεστώτος προστασίας τους.
Ως αποτέλεσμα, η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης υιοθέτησε σημαντικές αποφάσεις για την παρακολούθηση των βιοτόπων και παρότρυνε τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την προστασία τους.
ΕΛΛΑΔΑ
Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος (Caretta caretta)
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την αναφορά του MEDASSET εδώ και του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εκστρατείες μας εδώ.
Οι παραλίες ωοτοκίας του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στη Μεσόγειο και ανήκουν στις περιοχές προστασίας του δικτύου Natura 2000. Παρά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Νοέμβριος 2016) και την επίσημη Σύσταση για μέτρα προστασίας από τη Σύμβαση της Βέρνης (Δεκέμβριος 2014), για ακόμα μια χρονιά, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θέσπισε και δεν εφάρμοσε τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης και προστασίας της περιοχής. Τον Οκτώβριο του 2018 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με σκοπό τη θεσμική θωράκιση και προστασία της περιοχής. Το MEDASSET, μαζί με 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις, επανέλαβαν την επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής ενός διαχειριστικού σχεδίου πριν από τον Μάιο του 2019, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα δεν εξετάζει αρκετά σημαντικά ζητήματα.
Στη Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης παρουσιάσαμε, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και την ανεπαρκή διαχείριση της περιοχής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2018. Οι απειλές αφορούσαν την καταστροφή αμμοθινών, τις περαιτέρω φυτεύσεις και τις καλλιέργειες στις παραλίες ωοτοκίας και στους αμμόλοφους, την πρόσβαση μοτοσυκλετών και οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας, την έλλειψη διαχείρισης των επίπλων παραλίας, την παράκτια αλιεία και τη φωτορρύπανση.
Απόφαση: «Η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης τόνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν φαίνεται να καλύπτει πλήρως τη Σύσταση. 174 (2014), ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό και την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης για την περιοχή. Η Επιτροπή αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτό το φάκελο της υπόθεσης και ενθάρρυνε την Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τη Σύστασή της».
ΚΥΠΡΟΣ
Η χερσόνησος του Ακάμα (Caretta caretta & Chelonia mydas)
Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε την αναφορά της Terra Cypria.
Τα προβλήματα προστασίας στις παραλίες ωοτοκίας στον Ακάμα και στη Λίμνη τέθηκαν υπόψη της Σύμβασης της Βέρνης για πρώτη φορά το 1996 από το MEDASSET εκ μέρους της ΜΚΟ Terra Cypria και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή από το 1997! Η φετινή έκθεση της Terra Cypria αποδεικνύει ότι δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως η Σύσταση No. 191 (2016) της Σύμβασης και ότι δεν έχουν υλοποιηθεί τα αναγκαία σχέδια διαχείρισης. Παράνομα εστιατόρια συνεχίζουν να λειτουργούν πάνω και δίπλα στις παραλίες ωοτοκίας στον Ακάμα και εγκρίθηκε η ανέγερση ενός τεράστιου θέρετρο γκολφ ακριβώς πίσω από τη σημαντική παραλία ωοτοκίας στη Λίμνη. Η Terra Cypria, με την υποστήριξη του MEDASSET, ζήτησε την αποκατάσταση της αρχικά προβλεπόμενης ζώνης προστασίας 450 μέτρων μεταξύ του νέου θέρετρου και της παραλίας ωοτοκίας της Λίμνης και παρότρυνε τις αρχές να αναλάβουν επείγουσα δράση για να διασφαλίσουν την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης σε όλες τις παραλίες.
Απόφαση: «Η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης αποφάσισε να διατηρήσει τον Φάκελο ανοικτό και κάλεσε την Κύπρο να υποβάλει ενημερωτική αναφορά το Σεπτέμβριο του 2019 σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής της Σύστασης της Σύμβασης.»
ΤΟΥΡΚΙΑ
Fethiye & Patara (Caretta caretta)
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ ή διαβάστε την έκθεση μας.
Συνεχίστηκαν οι εκστρατείες μας για τη βελτίωση της προστασίας των παραλιών ωοτοκίας στα Πάταρα και για την αναστροφή της σοβαρής υποβάθμισης των βιοτόπων των θαλ. χελωνών στο Φετίγιε. Οι δυο περιοχές προστατεύονται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέττα στην Τουρκία. Το καλοκαίρι του 2018 επισκεφθήκαμε τις περιοχές και αξιολογήσαμε την κατάσταση. Διαπιστώσαμε ότι Συστάσεις No. 182 και No. 183 που εκδόθηκαν από τη Σύμβαση της Βέρνης το 2015, δεν έχουν εφαρμοστεί από τις τουρκικές αρχές.
Στο Φετίγιε, δεν υπήρξε σχεδόν καμία βελτίωση στην προστασία και διαχείριση της περιοχής. Για άλλη μια φορά, καταγράψαμε ξαπλώστρες και άλλες κατασκευές εντός της ζώνης ωοτοκίας, που παραμένουν εκεί το βράδυ, εμποδίζοντας την ωοτοκία. Η φωτορρύπανση, οι αμμοληψίες, η φύτευση δέντρων και θάμνων την άμμο, η ανεξέλεγκτη πρόσβαση οχημάτων και η παρουσία επισκεπτών στην παραλία το βράδυ, δυσχεραίνουν την ωοτοκία και την εκκόλαψη των φωλιών. Ως αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης της παράκτιας ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις συνέχισαν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο τη ζώνη ωοτοκίας με μόνιμες κατασκευές, ενώ επεκτάθηκαν και στη θαλάσσια περιοχή εγκαθιστώντας δύο νέες αποβάθρες.
Στα Πάταρα, καταγράψαμε αρκετά προβλήματα, όπως την παντελή έλλειψη φύλαξης, την ανεξέλεγκτη πρόσβαση οχημάτων στις παραλίες, και έλλειψη σήμανσης κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους των 12 χιλιομέτρων της παραλίας. Πίσω από την παραλία και μέσα στο μοναδικό αρχαιολογικό χώρο των Πατάρων, η κατασκευή εξοχικών κατοικιών συνεχίζει: εκτός από τις 27 που κατοικούνται από το 2015, συνολικά μετρήσαμε 255 κτίρια σε διάφορα στάδια κατασκευής. Μέσω της εκστρατείας μας, προτρέπουμε τις αρχές να προστατεύσουν επαρκώς το βιότοπο από τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά λόγω του πολύ μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου.
Απόφαση: «Η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης αποφάσισε να διατηρήσει τον Φάκελο της υπόθεσης ανοιχτό και κάλεσε τις Τουρκικές αρχές να παρέχουν ως τον Μάρτιο του 2019, Σχέδιο Δράσης για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των Συστάσεων.»
Comments are closed.